Tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy z ciasta ucieranego, z mnóstwem bakalii, oprószony delikatnie pudrem. Obowiązkowy, obok piernika, makowca i zestawu ciasteczek, na naszym stole w czasie Bożego Narodzenia. Można go zrobić 2 – 3 dni przed świętami. Zawsze się udaje, nawet gdy nie dodamy cukru 🙂 (a mieliśmy taki przypadek).
Z “Kuchni polskiej”.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30-40 dag bakalii
Wykonanie:
Przygotować bakalie – umyć osuszyć, pokroić. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka). Przygotować foremkę – posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem na puch. Do masy powoli dodawać po jednym jajku i po trochu mąki. Po wyczerpaniu składników, dodać bakalie. Przełożyć do foremki i piec ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 175-180 °C.
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki na Boże Narodzenie:
1 thoughts on “Keks”