Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi – danie świąteczno-niedzielne. Mix smaków orientalnych i domowych. Pieczeń upiekłam według pomysłu p. Okrasy, tzn. długo i w niskiej temperaturze, ale można upiec zwyczajnie, parząc przed włożeniem do piekarnika.
Składniki na pieczeń:
- 1 kg schabu
- 1 paczka nasion (owoców) kolendry
- olej do obsmażenia mięsa
Składniki klusek:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
Wykonanie pieczeni:
Mięso, natrzeć kolendrą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w 75 °C ok. 2,5 godziny (piekłam dłużej). Posolić po upieczeniu.
Sposób drugi:
Przygotowane i natarte kolendrą, osolone mięso, wyjąć z lodówki i zalać wrzątkiem (mięso musi być przykryte). Schab wyjąć, odcedzić przyprawy z wody, położyć na mięso. Ew. skropić oliwą. Piec w 180-200 °C ok. godziny.
Wykonanie klusek:
Ugotować ziemniaki, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tyle by wypełniła pustą powierzchnię. Całość zagnieść (łącznie z częścią odłożoną). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej palcem zrobić wgłębienie.
Gotować partiami w osolonej wodzie.
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne pieczenie: