Pierogi ruskie w cieście krucho-drożdżowym. Delikatne, kruche po prostu świetne, ale gdybym miała wybierać pomiędzy wersją pieczoną a gotowaną, wolałabym gotowaną (z przypieczoną cebulką).
W tle sałatka z roszponką.
Składniki ciasta:
- 500 g mąki
- 20 dag masła
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- sól (łyżeczka lub mniej)
Składniki nadzienia:
- 50 dag twarogu
- 25 dag ziemniaków
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia cebuli
- sól, pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Twaróg i ziemniaki zmielić, dodać cebulę, doprawić (dobrze doprawić).
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować letnią wodą. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczone pierogi: