Danie kuchni węgierskiej. Delikatne kluseczki i mięso w sosie paprykowo-śmietankowym. Do nich sałatka z papryki. Pyszne wspomnienie pewnych wakacji :).
Składniki paprykarza:
- 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 1 pełna łyżka słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
Składniki galuszek:
- 500 g mąki
- 6-7 jajek
- ew. woda, jeśli ciasto będzie zbyt gęste (1/2 szklanki)
- sól
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, posolić i obsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać razem z papryką do mięsa (uważając, by nie przypalić, danie będzie gorzkie). Dodać odrobinę wody, przykryć rondel i dusić do miękkości. Na zakończenie dodać śmietanę, zestawić z ognia i ew. doprawić (dodać soli, papryki).
Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Jeśli będzie zbyt geste dodać zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.
Galuszki połączyć z paprykarzem.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z kurczaka: