Owoce w soku własnym to świetna baza do przygotowania zimą musów, galaretek, kisieli, sosów. To także rewelacyjny dodatek do budyniów, kasz (szczególnie manny), kisieli, jogurtów. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni :).
Składniki:
- owoce (aronia, maliny, wiśnie, truskawki, jagody, inne)
- po 2-3 łyżki cukru na słoik (lub więcej, według uznania)
Wykonanie:
Przygotować owoce – umyć, obrać, wydrylować, osuszyć.
Przygotować słoiki – umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 °C przez 30-40 minut.
Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Wsypać pozostałe owoce i pozostały cukier.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 25-35 minut (w zależności od wielkości słoików). Jednym ze sposobów pasteryzacji jest wstawienie słoików do zimnego piekarnika i rozgrzanie go do 120 °C. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik 120 °C. Słoiki wstawiamy na tacy.
Po skończonej pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki “złapały”.
Uwaga: owoce można przygotować bez cukru.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie przetwory: