Biszkoptowy, cienki spód, warstwa musu śliwkowego, krem z kaszy manny, herbatniki i czekolada – to moja kostka śliwkowa. Dominującym elementem są śliwki. One nadają ciastu i tonu, i charakteru. Generalnie placek smakuje jak…delicje, choć składniki nie te :).
Warstwa biszkoptowa:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa śliwkowa:
- 0,75 kg śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 250 ml wrzącej wody
Warstwa kremowa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g miękkiego masła
- łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub 1 łyżeczka esencji migdałowej
- szklanka cukru pudru (lub więcej, w zależności od smaku)
Nasączenie:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1/2 szklanki syropu cynamonowego
Ponadto:
- 3 paczki prostokątnych herbatników (paczki po 100 g)
- 1 czekolada mleczna
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
Wykonanie biszkoptu:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Mąki przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.
Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.
Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.
Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.
Wykonanie musu:
Śliwki umyć, wypestkować, ugotować z dodatkiem odrobiny wody i cynamonu.
Galaretki rozpuścić we wrzątku.
Śliwki zmiksować na gładką masę i połączyć z galaretkami.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować, dodać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać cukier waniliowy (jeśli wybieramy opcję z wanilią). Gotować aż masa zgęstnieje. Kaszę przykryć folią (nie powstanie kożuch) i ostudzić.
Masło utrzeć z pudrem na puch.
Wystudzoną kaszę zmiksować i dodać do niej masło z pudrem oraz ekstrakt migdałowy (jeśli wybieramy taką wersję kremu). Utrzeć.
Wierzch:
Czekoladę połamać i rozpuścić na parze z dodatkiem śmietany.
Składanie ciasta:
Wyłożyć formę papierem lub folią. Położyć biszkopt i delikatnie skropić herbatą wymieszaną z syropem cynamonowym. Na to wylać tężejącą galaretkę. Dobrze wystudzić. Na śliwki położyć krem. Herbatniki na chwilę (na pół sekundy)zanurzać w mieszance herbaciano-cynamonowej i układać na warstwie kremu. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem i owocami:
1 thoughts on “Ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy”