Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).
Z książeczki “Kuchnia żydowska” (dodatek chyba do “Poradnika Domowego”).
Składniki:
- 600 g chałki (może TEJ)
- 4 duże kwaśne jabłka
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
- 100 g rodzynek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- mleko lub woda do namoczenia chałki
Wykonanie:
Bułkę pokroić, namoczyć w mleku. Odcisnąć.
Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).
Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.
Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól – lekko ubić.
Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.
Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania kuchni żydowskiej: