Jabłecznik na bazie ciasta ucieranego. Czym różni się od klasycznego jabłecznika? Otóż jabłka użyte do wypieku, są marynowane w rumie (calvadosie, brandy). Dzięki nim ciasto nabiera cudownego rumowego aromatu.
Z “Kulinarnego Atlasu Świata – Szwajcaria”.
Składniki:
- 5-6 kwaśnych jabłek
- 3 łyżki rumu (ew. calvadosu, brandy)
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 200 g mąki
- 110 g cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki kremówki
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier do posypania ciasta
- płatki migdałowe do posypania ciasta
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić cytryną i rumem. Zostawić na 2-3 godziny.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dalej dodać stopniowo mąkę z proszkiem i śmietanę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy (średnica 24 cm). Na cieście ułożyć jabłka (na dachówkę).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i ciepłe posypać cukrem i płatkami migdałowymi (płatki pominęłam).
Znajdź mnie na fb.
Inne ucierane jabłeczniki: