Mielone z ziemniakami i mizerią inaczej? Tak! Przedstawiam klopsiki zapieczone w masie ziemniaczanej – smaczne i pożywne danie na obiad czy kolację.
Z “Przyjaciółki”.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag mielonego mięsa (u mnie z indyka i kurczaka)
- ząbek czosnku
- 5 dag rozkruszonych płatków kukurydzianych lub kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka tarta)
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- cebula (pominęłam)
- gałka muszkatołowa
- oregano
- olej
- 3 dag masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Wystudzić.
Formę do zapiekania natłuścić olejem i posypać rozkruszonymi płatkami.
Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 pełne łyżki płatków, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach.
Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, ew. posiekaną cebulę, oregano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową – wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Masę przełożyć do foremki, na niej ułożyć klopsiki. Całość posypać wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec 40-50 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zapiekanki: