Delikatne, kruche ciasteczka z masą marcepanową. Wyraźnie migdałowe, wprost rozkruszają się w ustach. Ładnie zachowują kształt literek.
Przepis z ulotki dołączonej do kuchennej drukarenki. Pomysł na ciasteczka-wizytówki z “Moich Wypieków”.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę ze szczyptą soli posiekać z masłem i marcepanem. Dodać pozostałe składniki – cukier puder, żółtko, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Można połączyć wszystkie składniki w malakserze. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkować partiami na grubość 3-4 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone – stemplować.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, do momentu, aż boki ciastek lekko zezłocą się.
Wyjmować z piekarnika. Studzić na kratce, ale nie zdejmować ciastek od razu z blaszki. Trzeba dać im chwilę “odpocząć”, inaczej rozsypują się.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasteczka, które ładnie trzymają kształt literek: