Warzywa w ciastach? Czemu nie? Bardzo popularne są ciasta marchewkowe, dyniowe, często pojawiają się ze szpinakiem, rzadziej z fasolą, choć ten ostatni składnik to nie nowy pomysł (w czasach permanentnego braku wszystkiego, fasola zastępowała migdały). Dlaczego więc nie buraki? A jakie jest takie ciasto? Intensywnie czekoladowe, wilgotne, długo zachowuje świeżość, ciut przypomina murzynek. Aaa, nikt nie wierzy, że w środku są buraki :).
Świetne ciasto do poobiedniej kawy, ale też spokojnie można poczęstować nim gości.
Z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu”, przepis pani Capponi-Borawskiej.
Składniki:
- 275 g mąki
- 375 g ugotowanych i obranych buraków ćwikłowych
- 300 ml oleju
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- szczypta soli
- kakao do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Formę* o wymiarach 34x10x7 cm posmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175-185 °C.
Buraki zmiksować razem z olejem na mus.
Mąkę, proszek i kakao przesiać.
Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypać partiami mieszankę mączną. Po każdym dodaniu, wymieszać. Wlać buraczany mus. Zmiksować. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec 75 minut (lub dłużej, do suchego patyczka).
Po upieczeniu zostawić w foremce na ok. 30 minut, po tym wyjąć i studzić na kratce. Zimne oprószyć kakao.
*foremka okazała się ciut za mała i dodatkowo zostało ciasta na dwie babeczki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodycze z warzywami: