Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I…zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- pęczek rabarbaru
- 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
- 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
- cukier do osłodzenia budyniu
- 50 g masła do budyniu
- ew. cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie:
*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.
*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).
Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z rabarbarem: