Rewelacyjne, kruche ciasto z rabarbarem. Na podwieczorek, na niedzielny deser, na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- pęczek rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru do rabarbaru
- ew. cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Posypać cukrem i odstawić.
Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku) i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30 minut (do zrumienienie).
Wystudzić, pokroić w kwadraty i ew. oprószyć pudrem.
Uwagi:
*Ciasto można w całości, bez zapiekania spodu, wstawić do piekarnika. W tym jednak wypadku nie będzie tak kruche, jak zapieczone.
**Mąkę owsianą można, przed zagniataniem, lekko uprażyć na patelni, wystudzić i wtedy zagnieść ciasto. Mąka nabierze orzechowego smaku. Trzeba jednak uważać, by jej nie przypalić.
***Ciasto wspaniale smakuje na ciepło z lodami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z rabarbarem: