Z cyklu luksusowe przetwory – wiśnie w rumie. Aromatyczny, słodki, wspaniały prezent, dodatek do ciast, deserów urodzinowych, imieninowych. Dla mnie rewelacja!
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1/2 l rumu (u mnie Stroh)
- 0,5-1 kg cukru (w zależności jak słodkie lubicie przetwory)
- ew. spirytus (jeśli używam słabszego rumu, dodaję)
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i zalać rumem. Można przez pierwsze dni mieszać, by cukier się rozpuścił. Po 2-3 tygodniach sprawdzić moc i smak nalewki i ew. dodać spirytus czy dosłodzić.
Gotowe do spożycia już późną jesienią, ale szlachetnieją z czasem.
Uwaga: Jeśli zdecydujecie się na rum o mniejszej zawartości alkoholu i mniej cukru, trzeba kontrolować czy wiśnie nie stają się winne. Jeżeli tak, dolać spirytusu i ew. dosypać cukru. Stroh ma 70 % więc nie mam tego problemu. Jeszcze jedna uwaga. Wiśnie nie mogą wystawać ponad płyn (będą się psuć).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne luksusowe przetwory z wiśni (takie na prezent):
1 thoughts on “Wiśnie w rumie”