Delikatna panna cotta o smaku słynnych czekoladek after eight z galaretką kawową.
Składniki (6 małych porcji):
- 250 ml kremówki
- 125 ml mleka
- 30 g cukru
- 150 g czekoladek after eight (3 odłożyć do dekoracji)
- 2 łyżeczki żelatyny
Galaretka:
- 80 ml espresso
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Przygotować 6 maleńki szklanych naczynek. Gorące espresso posłodzić, wymieszać z żelatyną i rozlać do naczynek. Odstawić do zastygnięcia.
Gdy galaretka tężeje, przygotować panna cottę. Do garnuszka wlać kremówkę, mleko, cukier i czekoladki. Całość podgrzewać do rozpuszczenia składników. Do gorącej masy dodać żelatynę i rozmieszać. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę przelać na wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić odłożonymi czekoladkami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery: