Sezon szparagowy w pełni. Oprócz tradycyjnych szparagów z masłem lub bułką przygotowuję zupę szparagową, łososia ze szparagami, risotto ze szparagami. A od kilku dni do zbioru przepisów dołączyły sznycle z indyka ze szaragami w kremowym sosie. Taki wiosenny obiad na niedzielę.
Składniki:
- 350 g piersi z indyka
- pęczek zielonych szparagów
- 125 ml śmietanki (12 lub 18 %)
- 50 g wędzonego boczku
- 50 g startego, twardego sera
- przyprawy: szczypta kurkumy, pieprz, sól
Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić w plastry, delikatnie osolić i posypać utłuczonym pieprzem.
Przygotować szparagi – umyć, lekko naciskając oderwać zdrewniałe końcówki i gotować w posolonej wodzie, tak by główki wystawały z wody (3-4 minuty). Wyjąc z wody pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (gdy jest chudy, dodać odrobinę oleju). Usmażyć na wytopionym tłuszczu sznycle. Zestawić z ognia, dodać śmietankę, kurkumę, szparagi, posypać serem, przykryć pokrywką i zostawić na chwilę, by ser się rozpuścił.
Można podać z młodymi ziemniakami z koperkiem i surówką z kapusty.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Sznycle z indyka ze szpragami w sosie śmietankowym”