Jesienna tarta z orzechami w słonym karmelu. Maślane, owsiane ciasto, chrupiący, karmelowy środek, w sumie zaskakujący i smaczny efekt!
Tartę można przygotować na spodzie z ciasta kruchego tak jak w mazurku kajmakowym lub serniku pomarańczowym .
Składniki tarty owsianej orzech w słonym karmelu:
Kruche ciasto:
- po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- płaska łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
Nadzienie:
- 300 g orzechów włoskich
- 250 g cukru
- 250 g słodkiej kremówki
- 2 łyżki masła
- duża szczypta soli
Jak zrobić tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?
Ciasto: Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Dno i boki formy do tarty (średnica 25 cm) wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Piec 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ostudzić. Na wystudzony spód położyć masę orzechową i wystudzić. Można podać z lodami czy bitą śmietaną.
Nadzienie. Cukier wsypać równomiernie do garnka o grubym dnie i na średnim ogniu doprowadzić do rozpuszczenia. W trakcie rozpuszczania nie mieszać. Cukier nabierze karmelowego koloru i będzie bardzo gorący. Cały proces trwa ok. 20 minut, może ciut dłużej. Do rozpuszczonego cukru wlać śmietanę, zamieszać. Trzeba uważać, by nie poparzyć się. Masa bulgocze i pryska. Powstaną grudki, ale nie należy się tym przejmować, rozpuszczą się w trakcie gotowania. Gotować ok. 15 minut. Po ww. czasie dodać masło i dużą szczyptę soli (najlepiej do smaku), gotować jeszcze kilka minut. Wsypać orzechy, wyłączyć ogień i odstawić do lekkiego przestudzenia. Masę przełożyć na wystudzone ciasto. Zostawić na 3-4 godziny do zastygnięcia masy.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.
W składnikach na nadzienie brakuje ilości cukru.
Dziękuję 🙂
Już dopisałam.