To był grzybny rok. Zbieraliśmy, mroziliśmy, gotowaliśmy, suszyliśmy i w spiżarni mamy moc grzybnych specjałów. Dalego w tym roku święta są grzybowe. Uszka, pierogi, kulebiak, placuszki i nowość – śledzie z cebulką i suszonymi grzybami. Zaskakujące, ciekawe, aromatyczne i smaczne połączenie.
Składniki śledzi z suszonymi grzybami:
- 4 płaty śledzia (tacka)
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 nieduże cebule
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
- ew. natka
Jak zrobić śledzie z suszonymi grzybami?
Grzyby namoczyć (najlepiej zostawić na kilka godzin), ugotować w wodzie, w której moczyły się. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć razem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie z solą, słone są śledzie. Ostudzić. Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski i wymieszać z grzybami. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.