Mimo, iż brownie na blogu pojawiało się już kilka razy, nigdy nie było to klasyczne ciasto. Były serniki na spodzie brownie, brownie z kaszy jaglanej, mus czekoladowy na spodzie brownie, brownie bounty i babeczki brownie. A dziś brownie prawie klasycznie. Dlaczego prawie? Ponieważ do zakalca murzynkowego dodałam masło migdałowe. Ciasto jest bardzo czekoladowe, z drobinkami masła migdałowego. Takie ciasto, to dobry pomysł dla gości. Jest podzielne i bardzo sycące, już mała kostka wystarczy, by zaspokoić głód na słodycze. Zdecydowanie dla wielbicieli czekolady 🙂
W tle ciasta mleczna zupa jabłkowa.
Składnik brownie z masłem migdałowym:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 130 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane; w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 3 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- dwie pełne łyżki masła migdałowego
- ew. cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić brownie z masłem migdałowym?
Formę o wymiarach 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Masło rozpuścić, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę. Całość połączyć mieszając. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na pulchną, jasną masę. Do jasnej masy jajecznej, ubijając, dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę. Wyłączyć mikser, do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, na wierzch położyć masło migdałowe (najlepiej rysując esy-floresy). Piec ok. 35-40 minut (ciasto owsiane piecze się ciut dłużej, niż pszenne). Upieczone pokroić w niewielkie kosteczki. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Brownie z masłem migdałowym”