Zupa na upały. Zimna, kwaśno-słodka, kremowa, zupę można serwować z makaronem, groszkiem ptysiowym, babeczkami, a my jedliśmy z ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką.
Składniki chłodnika wiśniowego:
- 600 g wypestkowanych wiśni
- 150-200 ml wody
- cukier do smaku
- ew. dodatki smakowe: goździki, kora cynamonowa, skórka cytrynowa, cukier waniliowy
- 400 ml zimnego jogurtu
- 100 ml zimnej, kwaśnej śmietany
Jak zrobić chłodnik wiśniowy?
Wiśnie zagotować z wodą, cukrem i ew. dodatkami (tylko zagotować!). Zdjąć ze źródła ciepła, wyjąć goździki i cynamon (jeśli były dodane) i zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Do zimnej zupy dodać jogurt i śmietanę, ew. dosłodzić. Wymieszać.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.