Po karnawałowych pączkach, faworkach, bułeczkach i ajerkoniaku zostało mi bardzo dużo białek. Podobne będzie po wielkanocnych wypiekach i ajerkoniaku. Oczywiście można białka zamrozić, ale w końcu coś trzeba z nich zrobić. Pierwsza myśl – bezy, ale bezy? Naprawdę? Ile można? Nie, to zła myśl. Placki? ok, ale nadal zostaje pokaźna ilość…Mam! Cytrynowy puch – biszkopt, delikatny, cytrynowy krem, owoce z konfitury i beza. Pycha! Tak, ale beza z jednego ew. dwóch białek…I dalej problem. I jest dobra myśl, wspomnienie z dzieciństwa – ciastka krakowskie. Kruche ciasto (u mnie wersja owsiana), dżem (najlepiej kwaśny z różą) i beza migdałowo-kokosowa. Pycha!
Składniki owsianych ciastek krakowskich:
Ciasto*:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- szczypta soli
Nadzienie:
- duży słoik kwaśnego dżemu (malinowy, z czarnej porzeczki, mirabelkowy, najlepiej z dodatkiem róży do wyboru)
Beza:
- 6 białek
- 400 g cukru
- 240 g zmielonych migdałów i wiórki kokosowe (pół na pół)
- 100 g mąki owsianej
- szczypta soli
Jak zrobić owsiane ciastka krakowskie?
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka piekarnikowa), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczone i przestudzone posmarować dżemem.
Beza. Białka ze szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, dalej dodać wiórki i zmielone migdały. Wymieszać delikatnie. Postawić miskę z pianą nad parującym garnkiem i ogrzewać na parze do momentu, aż cukier rozpuści się (70 stopni C, kilka minut). Zdjąć z pary, dodać mąkę, przełożyć na placek, wyrównać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie pokroić placek na równe prostokąty. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Wystudzić i ponownie rozdzielić ciastka.
* wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Beza do ciasta wg. Moich Wypieków.