Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na kakaowym spodzie. Cześć serowa składa się z dwóch warstw kajmakowej i waniliowej, wierzch wieńczy polewa słony karmel. Świetny torcik serowy, czy raczej sernik na uroczyste okazje :).
Składniki spodu:
- 10 dag masła
- 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml)
- 2 łyżki kakao
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 750 g twarogu na serniki (u mnie Piątnica)
- 200 g mascarpone
- 150 g kwaśnej, gęstej śmietany najlepiej 22 %
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- wanilia lub cukier waniliowy
- puszka masy kajmakowej – 510 g (odłożyć 4-5 łyżek na polewę)
- szczypta soli
Dodatki:
- sól kamienna
- ew. praliny toffifee, jajeczka czekoladowe, zajączki lub inne ozdoby
Jak zrobić sernik kajmakowy w paski:
Spód. Składniki spodu włożyć do miski z wymieszać. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 23-24 cm. Podpiec w 180-190 stopniach C. Ostudzić.
Masa serowa. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, cukier waniliowy, cukier waniliowy i szczyptę soli włożyć do miski i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Do mniejszej dodać kajmak i wymieszać. Masę z kajmakiem przełożyć na podpieczony i wystudzony spód, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Wyjąć i na podpieczone ciasto delikatnie położyć białą masę, wyrównać. Całość piec 60 minut. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć i zostawić ciasto jeszcze na 10 minut. Wyjąć wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Wierzch. Pozostałą masę kajmakową lekko podgrzać, posmarować nią sernik. Delikatnie posypać solą i dowolnie ozdobić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki
Jeszcze jedno pytanie. Do czego dodać w masie serowej śmietanę ( do całego sera, czy do większej części-białej)?
Do całej masy serowej.
Ile czasu podpiekać spód?
10-15 minut.
Proszę o podanie o ile zwiększyć ilość składników na 1 kg sera?
Proszę powiększyć wszystkie składniki o 33 %, czyli mascarpone do 266 g, 183 g cukru, 183 g śmietany, 5 jajek, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, ok. 660 g masy kajmakowej. Pozdrawiam 🙂
Jeśli bym chciała zwiększyć proporcje do 1 kg sera to ile dać mascarpone ( 250 g ?) i resztę składników o ile zwiększyć ich ilość .