Letni tort? Hmmm… lekki, owocowy, z egzotyczną nutą – zapowiedz wakacji. Jedzony koniecznie na tarasie, balkonie, czy w ogrodzie, z filiżanką mocnej, aromatycznej kawy.
Słodkie, kruche, bezowo-kokosowe blaty przełożone lekko posłodzoną śmietaną z dodatkiem truskawek – to mój letni tort. Można zrobić go na noc świętojańską, letnie przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie w ramach Euro…powodów jest mnóstwo.
Składniki:
- 1 kubeczek białek (ok. 300 ml)
- 2 kubeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 – 1,5 l śmietany 36 % (dobrze schłodzonej)
- cukier puder do smaku
- 4 – 6 zagęstników do śmietany (w zależności od ilości użytej śmietany)
- 60 – 70 dag truskawek
Wykonanie:
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodając powoli cukier ubijać na gładką, lśniącą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki, zamieszać. Masę rozłożyć na trzech krążkach narysowanych na papierze pergaminowym (średnica 26 cm). Z części masy można zrobić, za pomocą rękawa cukierniczego, kilka małych bezików do ozdoby tortu. Bezy suszyć w temperaturze 100 °C ok. 3 godzin.
Ubić śmietanę z pudrem i zagęstnikami. Truskawki pokroić. Blaty przełożyć śmietaną i truskawkami. Wierzch ozdobić. Tort schłodzić w lodówce (5 – 6 godzin).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na lato: