Ciasto trzy mleka jest zaskakujące, z jednej strony proste w przygotowaniu (spód podobny jest do ciasta keksowego), z drugiej przeraża ilość mleka przeznaczona do nasączenia i na dodatek ta olbrzymia ilość cukru! A jednak zaryzykowałam i razem z syneczkiem zrobiliśmy je w ramach prezentu imieninowego. Może pomogły argumenty Mirabelki? A może fakt, że moje wcześniejsze spotkania z kuchnią meksykańską były bardzo udane?
Jakie jest? Wilgotne (cha, cha), ale łatwo się kroi i nie ma problemu z przenoszeniem na talerzyk, słodkie, ale nie przerażająco słodkie…pyszne. Panowie byli zachwyceni. Ja pominęłabym bitą śmietanę. Na pewno warto przełamać słodki smak jakimiś kwaśnymi owocami, może malinami, a może czymś egzotycznym (mango, ananas)?
Ciasto Tres Leches zaproponowała w ramach wspólnego pieczenia gospodyni “Weekendowej Cukierni” Gosia z blogu Modern Taste.
Składniki:
- 113 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 280 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Nasączenie i wierzch ciasta:
- 8 łyżek mleka
- 500 g mleka skondensowanego słodzonego
- 400 g mleka zagęszczonego
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- owoce do dekoracji (kandyzowane, suszone, z syropu, świeże)
Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach 23×35 cm (posmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia). Nastawić piekarnik na 180 °C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem, dodać po kolei po jednym jajku, przez cały czas ucierając, następnie dodać wanilię. Przesianą mąkę z proszkiem dodawać na przemian z mlekiem (zaczynają i kończąc na mące) do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
Mleko, mleko zagęszczone i skondensowane słodzone połączyć. Wystudzone ciasto przełożyć do naczynia z wyższymi ściankami i nakłuć na całej powierzchni widelcem. Ciasto powoli polać mleczną miksturą i zostawić do wchłonięcia płynu na ok. 30 minut.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i przykryć wierzch ciasta. Na śmietanę położyć owoce (u mnie rodzynki, ale lepsze byłyby jakieś kwaśne owoce, które przełamałyby słodycz ciasta).
Uwaga:
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto przyłączam do zabawy “Weekendowa Cukiernia”.
Inne niezwykłe słodkości: