Kolejny mus dyniowy, tym razem z jabłkami i cynamonem (poprzedni tu).
Składniki:
- 370 g puree dyniowego*
- 750 g puree z jabłek (koniecznie reneta)
- 3/4 szklanki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Połączyć mus jabłkowy i puree dyniowe. Dodać cukier, cynamon, gotować do zagęszczenia. Przełożyć do przygotowanych słoiczków.
Uwagi:
*Przygotowanie puree dyniowego:
1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.
2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.
**jabłka do musu muszą być kwaśne, inaczej jest mdły.
Mus dodaję do akcji “Dyniowe przysmaki”.
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne przetwory: