Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne – na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.
Placek Beatymarii z “Cukierni Lidla” Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej – kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? – każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 500 g borówek
Lekka budyniowa pianka:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g rozpuszczonego, letniego masła
- 120 g budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok z 1/2 limonki
Dodatki:
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm – wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.
Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym.
Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.
Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.
Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z borówkami:
Nie polecam. Z pianki wyszła mi guma. Wszystko robione jak w przepisie… Ładnie urósł a po wyłączeniu piekarnika oklapł o z piany zrobił się flak..
Nie wiem, co poszło nie tak. Robiłyśmy (bo nie tylko ja w swojej własnej kuchni) kilka razy i ZAWSZE było ok.
To ciasto zrobione jest z na podstawie książki Pawła Małeckiego, ale podobne przepisy są w Moich Wypiekach i na innych stronach kulinarnych. Na naszym blogu jest przepis na ciasto z pianką na białym spodzie z wiśniami.
Witam. Można z mrożonych owoców też zrobić ?
Tak, oczywiście 🙂