Śmietankowy kurczak z kurkami i estragonem

Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.

Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.

kremowy kurczak z estragonem i kurkami_kurczak w sosie śmietankowym_szybki obiad_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 40-50 dag kurek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
  • 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka 
  • 200 g  śmietany 36 %
  • masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).

Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone   kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *