Dżem jabłkowy z różą

Przetwory owocowe w tym roku to porażka. Wiśni nie było, czereśni nie było, tak samo czarnych porzeczek, agrestu, jagód. Zrobiłam jedynie dżemy z czerwonych porzeczek i dżem z moreli oraz powidła mirabelkowe. Liczę na jabłka, śliwki, jeżyny i maliny. 

Na dobry początek (kolejny początek) dżem jabłkowy z owocami róży. Dżem jest pyszny, ale ostrzegam to dżem dla pracusiów. Wydłubanie nasion i włosków róży to praca dla Kopciuszka, mozolna, nudna i katorżnicza.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Wykonanie:

  • 75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 25 dag owoców róży
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, podzielić na części i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce róży umyć, usunąć szypułki i resztki kielicha. Przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona oraz włoski. Opłukać.

Jabłka rozgotować z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać przygotowane owoce róży. Razem gotować, mieszając od czasu do czasu. Dżem jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny talerzyk krzepnie. 

Gorący przekładać do wyprażonych słoików, zakręcać wyprażonymi zakrętkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

dżem jabłkowy z owocami dzikiej róży_dżem jabłkowy z różą_domowy dżem_tradycyjny dżem

Z “Kuchni polskiej”.

Inne przetwory z owoców:

pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.