Tort piętrowy z kremem mascarpone i różą

Ostatnio miałam przyjemność upiec tort piętrowy. Tort, wbrew pozorom, jest łatwy i jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Trzeba jedynie rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem upiec biszkopty, rano przekroić, przełożyć placki kremem, schłodzić i podać. A smak? Subtelny i delikatny. Niezawodne biszkopty, krem na bazie mascarpone z limonką i domowy dżem malinowy z konfiturą różaną.

Z najlepszymi życzeniami w Nowym 2017 Roku.

tort piętrowy z kremem mascarpone i różą_tort na specjalne okazje_tort na biszkopcie_tort śmietankowy

Biszkopt duży:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 84 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Biszkopt mały:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1250 g serka mascaropne
  • 500 ml kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek (bez albedo)

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z limonki (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku)

Ponadto:

  • duży słoik dżemu malinowego domowego
  • 1/2 małego słoiczka konfitury z płatków róży
  • róże do ozdoby (u mnie 18)

Wykonanie:

Biszkopty (foremki 28 cm i 18): Przygotować oddzielnie 2 biszkopty wg poniższego przepisu.

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i energicznie postawić na desce (trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Krem: Składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce). Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Podzielić na 2 części (połowę przeznaczyć na wierzch tortu, drugą na przełożenie placków).

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać. Poncz musi być intensywny, wręcz trzeba przesadzić.

Składanie: Biszkopt duży i mały przekroić w poprzek na pół. Blat dużego biszkoptu położyć na paterze skropić lekko ponczem posmarować dżemem malinowym wymieszanym z konfiturą różaną, posmarować kremem, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić ponczem i wierzch również posmarować kremem. Położyć pierwszą część małego biszkoptu (na środek), skropić ponczem, posmarować dżemem, położyć krem i znów biszkopt (mały), skropić ponczem. Całość posmarować kremem, ozdobić różyczkami, schłodzić (minimum 5-6 godzin w lodówce).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.