Tort sernikowy przekładany plackami miodowymi

Tort na Nowy Rok. Z najlepszymi życzeniami.

Miodowe placki gryczane przełożone masą sernikową, polane polewą kajmakową i zwieńczone chrupką migdałową – to mój nowy, bezglutenowy placek? tort? miodownik? sernik? miodosernik? sernikomiodownik? Nie wiedziałam jak nazwać mój nowy wypiek. Jedno jest pewne jest pyszny i duży!

Placek dla miłośników gryki. Jest gryczany!

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

Składniki na placki:

  • 550 g mąki gryczanej
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • 200 g masła
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 140 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki miodu
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 1 kg zmielonego białego sera (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 1,5 – 2 szklanek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (nie kopiaste)
  • 1/3 szklanki mleka

Polewa:

  • 200 g kajmaku
  • 40 g śmietanki 30 %

Chrupka:

  • 200 g migdałów
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonanie placków:

Mąkę, sodę, puder, jajka posiekać. Dodać miód i zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Na papierze do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 28 cm.

Podzielić ciasto na cztery części. Każdą cześć rozwałkować na przygotowanych kołach (łatwiej wakować od razu na papierze, to ciasto bez glutenu, gorzej się klei, jest mniej elastyczne). Każdą część piec w piekarniku na złoty kolor w 200 °C. Ciasto po upieczeniu ma intensywny zapach gryki, który później, po wystudzeniu, jest delikatniejszy.

Uwaga! Placki łatwo się kruszą. Ostrożnie!

Wykonanie masy sernikowej:

Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryszcze, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Masę podzielić na 3 części i bardzo ciepłą przełożyć nią placki.

Wykonanie polewy:

Kajmak połączyć ze śmietaną. Lekko podgrzać. Masą delikatnie posmarować wierzch tortu.

Całość ostudzić. W tym czasie przygotować chrupkę.

Wykonanie chrupki:

Obrać migdały.

Płaską blachę posmarować olejem.

Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, dodać wodę. Całość rozpuścić i gotować do momentu, aż płyn będzie karmelowy.

Zdjąć z ognia, dodać migdały, wymieszać i przełożyć na blachę. Wyrównać, wystudzić, posiekać i posypać tort.

Najlepszy na drugi, trzeci dzień.

Jeśli przechowujemy tort w chłodnym miejscu, przed podaniem, zostawić na 40-60 minut w temperaturze pokojowej.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

Inne torty bezglutenowe:

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy

drukuj

2 thoughts on “Tort sernikowy przekładany plackami miodowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.