Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw – kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i…pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.
Z “Tarzynkowa”.
Składniki:
- Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 300 ml mleka 3,2 %
- 2 jajka
- 130 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 100 g czekolady
- 50 ml kremówki
- łyżka masła
Wykonanie:
Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy – trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.
Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.
Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Zimne polać polewą czekoladową.
Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem: