Odświeżony stary przepis. Danie znów jest modne, zachwyca gości i domowników. A “zakopaliśmy” go na kilka lat, bo nie należy do lekkich, no i wieprzowina to nie jest nasze ulubione mięso. Ale wróciliśmy i… schab jest niesamowicie smaczny, a sos wprost rewelacyjny :). Od czasu do czasu, można zaszaleć (szczególnie w karnawale :)).
Składniki:
- 1,3 kg schabu
- 90 g gotowej, smażonej cebulki (jedno pudełko; do kupienie w dużych sklepach)
- 500 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz
- olej do obsmażenia mięsa
Wykonanie:
Schab umyć, nasolić, oprószyć pieprzem i zostawić na 2 godziny w lodówce (można dłużej, zostawiam zazwyczaj na noc).
Piekarnik rozgrzać do 210 – 220 °C.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju lub sparzyć (włożyć na chwilę do wrzątku). Tym sposobem zamykamy pory i mięso po upieczeniu będzie soczyste.
Przełożyć mięso do brytfanny, zalać śmietaną i na wierzchu posypać cebulką. Naczynie przykryć.
Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 – 200 °C i piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia, można mięso odkryć.
Po upieczeniu zostawić mięso na 10-15 minut w formie i dopiero po tym czasie zajadać ze smakiem.
Danie jest smaczne z ziemniakami lub kluskami (śląskie, kopytka, pyzy) i buraczkami lub surówką z kapusty (pekińskiej, czerwonej, zwykłej).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania ze schabu: