Deser czarno-biały z czereśniami

Deser czarno-biały to czekoladowe, wytrawne ciasto i bezy z bitą śmietaną i czereśniami. Jednym słowem Eton mess i brownie. Cudownie połączony “gliniasty” spód z kruchymi bezami i śmietaną.

Deser można zrobić w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę zmielonymi migdałami.

Deser czarno-biały z czereśniami_deser z bezami_deser na zimno_deser czekoladowy_deser z owocami_Eton mess_brownies

Składniki spodu brownie (z TEGO przepisu):

  • 100 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 60 g masła
  • 15 g mąki (lub w wersji bezglutenowej zmielonych migdałów)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
  • 230 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki Eton mess:

  • 1 szklanka kremówki
  • 1 szklanka wypestkowanych czereśni (lub innych “czarnych” owoców)
  • kilkanaście bez

Pozostałe:

  • listki melisy
  • kilka czereśni

Wykonanie spodu:

Blachę posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 170 °C.

Połam czekoladę. Włóż 80 g do miski razem z masłem i rozpuść (cały czas mieszając) na parze (tzn. umieść miskę nad garnkiem z parującą wodą, tak by nie dotykała wody). Dodaj nasiona wanilii. Ściągnij z pary i dodaj mleko. Wymieszaj.

Jajka zmiksuj z cukrem.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek i sól. Całość delikatnie połącz z jajkami i przelej do przygotowanej foremki. Pozostałe kawałki czekolady powtykaj w masę. Całość piecz ok. 15 minut.

Wykonanie Eton mess:

Śmietanę ubij, raczej lekko, nie na krem. Dodaj do niej wydrylowane czereśnie i pokruszone (nie na pył, raczej na większe kawałki) bezy.

Wykończenie:

Na dno pucharków połóż połamany spód czekoladowy. Na niego bezy ze śmietaną i czereśniami. Całość ozdób czereśniami i melisą.

Znajdź mnie na fb.

Deser czarno-biały z czereśniami_deser z bezami_deser na zimno_deser czekoladowy_deser z owocami_Eton mess_brownies

Inne desery na lato:

deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.