Deser czarno-biały to czekoladowe, wytrawne ciasto i bezy z bitą śmietaną i czereśniami. Jednym słowem Eton mess i brownie. Cudownie połączony “gliniasty” spód z kruchymi bezami i śmietaną.
Deser można zrobić w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę zmielonymi migdałami.
Składniki spodu brownie (z TEGO przepisu):
- 100 g czekolady (u mnie gorzka)
- 60 g masła
- 15 g mąki (lub w wersji bezglutenowej zmielonych migdałów)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
- 230 g cukru
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczka soli
Składniki Eton mess:
- 1 szklanka kremówki
- 1 szklanka wypestkowanych czereśni (lub innych “czarnych” owoców)
- kilkanaście bez
Pozostałe:
- listki melisy
- kilka czereśni
Wykonanie spodu:
Blachę posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 170 °C.
Połam czekoladę. Włóż 80 g do miski razem z masłem i rozpuść (cały czas mieszając) na parze (tzn. umieść miskę nad garnkiem z parującą wodą, tak by nie dotykała wody). Dodaj nasiona wanilii. Ściągnij z pary i dodaj mleko. Wymieszaj.
Jajka zmiksuj z cukrem.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek i sól. Całość delikatnie połącz z jajkami i przelej do przygotowanej foremki. Pozostałe kawałki czekolady powtykaj w masę. Całość piecz ok. 15 minut.
Wykonanie Eton mess:
Śmietanę ubij, raczej lekko, nie na krem. Dodaj do niej wydrylowane czereśnie i pokruszone (nie na pył, raczej na większe kawałki) bezy.
Wykończenie:
Na dno pucharków połóż połamany spód czekoladowy. Na niego bezy ze śmietaną i czereśniami. Całość ozdób czereśniami i melisą.
Znajdź mnie na fb.
Inne desery na lato: