W ubiegłym roku na Wielkanoc piekłam małe,
drożdżowe wianuszki wielkanocne. W tym roku proponuję jeden duży wieniec wielkanocny z ciasta drożdżowo-migdałowego z wanilią i rozmarynem.
Z “Wielkiej księgi ciast”.
Składniki:
- 400 g mąki
- 100 g migdałów
- 2 jajka
- 175 ml mleka
- 40 g drożdży
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta soli
Ozdoby:
- 100 g cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny na lukier
- marcepan
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 żółtko rozmącone z 1-2 łyżkami mleka
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać łyżkę mąki i 2 -3 łyżki letniego mleka, rozmieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut (do wzburzenia i podrośnięcia).
Pozostałe mleko zagotować z gałązkami rozmarynu, dodać wanilię i zostawić do przestygnięcia. Wyjąć gałązki rozmarynu.
Przesianą mąkę wymieszać z migdałami, dodać letnie mleko, miękkie masło, jajka, szczyptę soli, pozostały cukier i rozczyn. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o długości 50 cm. Obydwa wałki spleść razem jak sznur, a na koniec zawinąć w koło. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 30 – 35 minut.
Puder utrzeć z sokiem z cytryny. Po upieczeniu jeszcze ciepły wieniec polukrować pędzelkiem. Igiełki rozmarynu posmarować sokiem z cytryny, otoczyć cukrem i posypać nimi wieniec. Z marcepanu uformować jajeczka i położyć na wieńcu.
Znajdź mnie na
fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!