Wielkanocny wieniec drożdżowy

W ubiegłym roku na Wielkanoc piekłam małe, drożdżowe wianuszki wielkanocne. W tym roku proponuję jeden duży wieniec wielkanocny z ciasta drożdżowo-migdałowego z wanilią i rozmarynem.

Z “Wielkiej księgi ciast”.

wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_wypieki na Wielkanoc Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g migdałów
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta soli
Ozdoby:
  • 100 g cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny na lukier
  • marcepan
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 żółtko rozmącone z 1-2 łyżkami mleka
Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać łyżkę mąki i 2 -3 łyżki letniego mleka, rozmieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut (do wzburzenia i podrośnięcia). Pozostałe mleko zagotować z gałązkami rozmarynu, dodać wanilię i zostawić do przestygnięcia. Wyjąć gałązki rozmarynu. Przesianą mąkę wymieszać z migdałami, dodać letnie mleko, miękkie masło, jajka, szczyptę soli, pozostały cukier i rozczyn. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o długości 50 cm. Obydwa wałki spleść razem jak sznur, a na koniec zawinąć w koło. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 30 – 35 minut. Puder utrzeć z sokiem z cytryny. Po upieczeniu jeszcze ciepły wieniec polukrować pędzelkiem. Igiełki rozmarynu posmarować sokiem z cytryny, otoczyć cukrem i posypać nimi wieniec. Z marcepanu uformować jajeczka i położyć na wieńcu. Znajdź mnie na fb. wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_wypieki na Wielkanoc Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.