Kruche ciasto, karmel, czekolada i co to jest? Znany batonik z kruchym ciastkiem. Tak, mazurek bardzo przypomina tę słodką przekąskę. A dlaczego milionera? Bogaty w smak i składniki. Ciasto znane jest pod nazwą Caramel Shortbreat, Milionaires’ Shortbread, Caramel Slice przyznają się do niego Szkoci, Australijczycy, a nawet Nowozelandczycy. Pojawia się na wielu blogach, ale bazuje zazwyczaj na gotowym kajmaku. Mój mazurek jest z domowym kajmakiem (lepszym, niż kupny). Myślę, że do kajmaku warto dodać odrobinę soli morskiej – podkreśli i wyostrzy smak.
Mazurek dla wszystkich wielbicieli czekolady i toffi.
Poza świętami może być zwykłą krajanką.
Na podstawie przepisu Ileni z blogu “Piekarnik”.
Składniki:
- 145 g masła
- 180 g mąki
- 50 g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Składniki wierzchu:
- 150 g masła
- 115 g cukru
- 3 łyżki syropu kukurydzianego (można zastąpić neutralnym miodem)
- 400 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki kremówki
Ozdoby:
- biała czekolada
- jajeczka czekoladowe
- zajączki, kurczaczki, inne figurki czekoladowe
- pistacje
Wykonanie:
Z maki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na stolnicy. Ciasto rozwałkować, uformować z niego jajko i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.
Masło, cukier, syrop kukurydziany, mleko skondensowane włożyć do garnka i gotować (ciągle mieszając) na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut. Trzeba mieszać, masa bardzo łatwo przypala się!!!! Przestudzić i wyłożyć na przygotowany spód.
Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.
Ozdobić – postawić figurki, zrobić napisy, bazie. Całość schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
A na zakończenie chciałam złożyć najlepsze życzenia wielkanocne.
Pozdrawiam,
Gosia