Pampuchy – kluski drożdżowe gotowane na parze, klasyka kuchni polskiej. Często gotowane bez nadzienia i podawane ze słodkimi sosami czy bułką tartą z masłem. Bywają także dodatkiem do mięs w sosach. Moje nadziałam morelami (ale myślę, że śliwki będą równie pyszne) i polałam sosem waniliowym. A dzieciątko spałaszowało ze smakiem i zarządziło “takie danie w każdą niedzielę na kolację”. I to jest chyba najlepsza rekomendacja. Od siebie dodam, że wg mnie lepszy jest sos zaparzany, bez dodatku mąki (ale ten następnym razem).
Miłego parowania :).
Przepis z “Kuchni polskiej”.
Składniki klusek:
- 40 dag mąki
- 5 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
- 2 żółtka
- ok. 1/4 l letniego mleka
- szczypta soli
- morele/śliwki (ew. marmolada)
Składniki sosu:
- 2 żółtka
- 1 dag mąki ziemniaczanej
- 1/4 l mleka
- 5 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
Wykonanie klusek:
Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone, letnie masło i dalej jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. godziny). Morele wypestkować.
Wyrośnięte przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść połówkę moreli, zaklejać i formować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia (kłaść zlepieniem na dół). Gotować na parze 6-7 minut. Podawać gorące z sosem waniliowym, zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem owocowym.
Wykonanie sosu:
Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić mąkę i dodać do mleka intensywnie mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich stopniowo gorący płyn. Dodać wanilię (przeciąć laskę i wyskrobać nasionka).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na słodkie kolacje: