Pampuchy z morelami lub śliwakmi i sosem waniliowym

Pampuchy – kluski drożdżowe gotowane na parze, klasyka kuchni polskiej. Często gotowane bez nadzienia i podawane ze słodkimi sosami czy bułką tartą z masłem. Bywają także dodatkiem do mięs w sosach. Moje nadziałam morelami (ale myślę, że śliwki będą równie pyszne) i polałam sosem waniliowym. A dzieciątko spałaszowało ze smakiem i zarządziło „takie danie w każdą niedzielę na kolację”. I to jest chyba najlepsza rekomendacja. Od siebie dodam, że wg mnie lepszy jest sos zaparzany, bez dodatku mąki (ale ten następnym razem).

Miłego parowania :).

Przepis z „Kuchni polskiej”.

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

Składniki klusek:

  • 40 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • ok. 1/4 l letniego mleka
  • szczypta soli
  • morele/śliwki (ew. marmolada)

Składniki sosu:

  • 2 żółtka
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie klusek:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone, letnie masło i dalej jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. godziny). Morele wypestkować.

Wyrośnięte przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść połówkę moreli, zaklejać i formować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia (kłaść zlepieniem na dół). Gotować na parze 6-7 minut. Podawać gorące z sosem waniliowym, zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem owocowym.

Wykonanie sosu:

 Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić mąkę i dodać do mleka intensywnie mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich stopniowo gorący płyn. Dodać wanilię (przeciąć laskę i wyskrobać nasionka).

Znajdź mnie na fb.

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

 Inne dania na słodkie kolacje:

 Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *