To były dwie ostatnie gruszki z mojego ogródka tego lata. Ale jeszcze są na targu – twarde, żółciutkie i smaczne. Jesienią chętnie do tego dania wracałam, wykorzystując gruszki konferencje. Gruszki z twarożkiem polubiły moje koleżanki – to świetna przegryzka na babskie spotkanie, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Pomysł zaczerpnęłam z książki
” Smaczne i zdrowe sałatki”.
składniki:
- dwa opakowania serka wiejskiego ( ziarnistego)
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka mielonego imbiru ( ilość przyprawy zależy od indywidualnych upodobań; lepiej więc spróbować od połowy łyżeczki i dodawać do smaku)
- sól i pieprz
- 4 dojrzałe gruszki
- sok z jednej cytryny
wykonanie:
Serek zmieszać z orzechami, imbirem, doprawić solą i pieprzem. Gruszki przeciąć wzdłuż
na połówki, wybrać gniazdo nasienne i odrobinę miąższu , żeby twarogu zmieściło się jak najwięcej. Gruszki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Serek wyłożyć na owoce
i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego.
Gruszki dodaję do akcji “Gruszkowo”.
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski z owocami jesieni: