Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy jest błyskawiczny , “mokry”, najeżony bakaliami. Marchewka jest niewyczuwalna, a słono-słodka polewa serowa pięknie współgra z korzennym smakiem ciasta. Oczywiście serową pierzynkę można zastąpić polewą czekoladową lub oprószyć ciasto jedynie pudrem. Jednak wersja z serkiem smakuje nam najbardziej.

Inne świąteczne dania znajdziesz tu.

Przepis znaleziony kilka lat temu w sieci, niestety nie wiem gdzie.

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce i odciśniętej (ok. 60-65 dag)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie z rodzynkami)

Składniki polewy:

  • 150 g serka kremowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • ekstrakt waniliowy (odrobina)
  • orzechy do posypania ciasta (u mnie włoskie i pistacjowe)

Wykonanie ciasta:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi. Rodzynki umyć i osuszyć, orzechy podzielić na części. Bakalie lekko otulić mąką ziemniaczaną. Do utartych z cukrem jajek dodawać, mieszając powoli, po łyżce marchewkę, mąkę, olej. Po wyczerpaniu składników – bakalie. Przełożyć do przygotowanej foremki 24 x 40 cm (posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 50-60 minut.

Wykonanie polewy:

Składniki połączyć. Rozsmarować na cieście. Posypać orzechami.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.