Piernik marchewkowy jest błyskawiczny , “mokry”, najeżony bakaliami. Marchewka jest niewyczuwalna, a słono-słodka polewa serowa pięknie współgra z korzennym smakiem ciasta. Oczywiście serową pierzynkę można zastąpić polewą czekoladową lub oprószyć ciasto jedynie pudrem. Jednak wersja z serkiem smakuje nam najbardziej.
Inne świąteczne dania znajdziesz tu.
Przepis znaleziony kilka lat temu w sieci, niestety nie wiem gdzie.
Składniki ciasta:
- 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce i odciśniętej (ok. 60-65 dag)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie z rodzynkami)
Składniki polewy:
- 150 g serka kremowego
- 100 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
- ekstrakt waniliowy (odrobina)
- orzechy do posypania ciasta (u mnie włoskie i pistacjowe)
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi. Rodzynki umyć i osuszyć, orzechy podzielić na części. Bakalie lekko otulić mąką ziemniaczaną. Do utartych z cukrem jajek dodawać, mieszając powoli, po łyżce marchewkę, mąkę, olej. Po wyczerpaniu składników – bakalie. Przełożyć do przygotowanej foremki 24 x 40 cm (posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 50-60 minut.
Wykonanie polewy:
Składniki połączyć. Rozsmarować na cieście. Posypać orzechami.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Znajdź mnie na fb.