Propozycja Ewy na Boże Narodzenie dla wszystkich zapracowanych – wilgotny, błyskawiczny makowiec.
Inne świąteczne dania znajdziesz tu.
Składniki:
- 30-33 dag mielonego maku (nie masy makowej!)
- 1/2 kg startych na jarzynówce jabłek
- 5 jajek
- 5 łyżek kaszy manny
- 100 g rozpuszczonego masła
- 30 dag cukru (25 dag do żółtek; 5 dag do białek)
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki polewy:
- 100 g białej czekolady
- 3-4 kostki czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartych żółtek dodać mak, kaszę, letnie masło, jabłka lekko odciśnięte z soku, proszek do pieczenia, olejek – wymieszać. Białka ubić z cukrem dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w przygotowanej foremce 55 minut w temperaturze 180 °C (piekarnik musi być rozgrzany). Zimne ciasto polać polewą.
Białą i mleczną czekoladę połamać. Dodać do niej śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!