Błyskawiczny makowiec

Propozycja Ewy na Boże Narodzenie dla wszystkich zapracowanych – wilgotny, błyskawiczny makowiec.

Inne świąteczne dania znajdziesz tu.

 błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

Składniki:

  • 30-33 dag mielonego maku (nie masy makowej!)
  • 1/2 kg startych na jarzynówce jabłek
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 30 dag cukru (25 dag do żółtek; 5 dag do białek)
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki polewy:

  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartych żółtek dodać mak, kaszę, letnie masło, jabłka lekko odciśnięte z soku, proszek do pieczenia, olejek – wymieszać. Białka ubić z cukrem dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w przygotowanej foremce 55 minut w temperaturze 180 °C (piekarnik musi być rozgrzany). Zimne ciasto polać polewą.

Białą i mleczną czekoladę połamać. Dodać do niej śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Znajdź mnie na fb.

Inne przysmaki na Boże Narodzenie:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *