Fantastyczna przekąska andrzejkowa, karnawałowa, na babski wieczór. Kurczak w curry z orzechami, do tego słodkie winogrona i gorycz cykorii. Smaki wspaniale przenikają się i uzupełniają. Tak, użyję naszego ulubionego słowa – rewelacja, odkrycie sezonu!
Danie Oleńki.
Składniki:
- gotowana pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 1 1/2 łyżki curry, lekko podgrzanego na patelni
- 1 łyżka majonezu
- gęsty jogurt, tyle by razem z majonezem stanowił 1/2 szklanki
- 15 dag pokrojonych orzechów włoskich
- wypestkowane czerwone winogrona (jedno na łódkę)
- 1-2 cykorie
- odrobina posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, Majonez połączyć z jogurtem, dodać curry, imbir, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pierś, orzechy połączyć z sosem.
Cykorię podzielić na listki (odciąć głąb), każdy wypełnić farszem. Na każdą łódkę położyć dwie połówki winogrona, lekko posypać szczypiorkiem.
Uwaga:
*curry łatwo się przypala, staje się gorzkie i niedobre.
Znajdź mnie na fb.
Inne przystawki: