W sierpniu piekłam drożdżówkę cynamonową do odrywania. Baaaardzo nam smakowała. Postanowiłam poeksperymentować, zamiast cynamonu dodać skórkę z cytrusów. Efekt, drożdżówka pyszna, zniknęła błyskawicznie. A która jest lepsza? Zdania są podzielone.
Przepis na podstawie dwóch przepisów z “Moich wypieków” i “Przy kuchennym stole”.
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru (55 g)
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/3 – 1/2 szklanki mleka (85 ml – 125 ml)
- 1/4 szklanki wody (65 ml)
- 55 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
Składniki nadzienia:
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- 50 g masła
Wykonanie:
Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka), odstawiam na 20 minut do wzburzenia i dodaję do mąki.
Jeśli drożdże są suche należy – przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Dalej w obu przypadkach postępować tak samo. Do mieszanki mączno drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Połączyć z cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową i pomarańczową.
Foremkę keksową o wymiarach 15 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Rozmiary kanapek są uzależnione od foremki jaką dysponujemy, ciasto cynamonowe piekłam w innej foremce i inaczej je dzieliłam. Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 – 35 minut.
Przepis dodaję do akcji “Sezon na cytrusy”.
Znajdź mnie na fb.
Inne drożdżowe wypieki: