Miodowe, cieniutkie placki przełożone słodko-kwaśnym kremem budyniowym i powidłami. Całość cudnie wygląda i smakuje. Nasz ulubiony miodownik.
Przepis Beatymarii.
Składniki na placki:
- 45 dag mąki
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklani cukru pudru
Składniki przełożenia:
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub gęstego kefiru
- słoiczek powideł
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę, sodę, masło, puder – posiekać. Miód ze śmietaną lekko podgrzać i wlać do mieszanki mączno-maślanej. Ciasto zagnieść (konsystencja jak na pierogi), podzielić na cztery części i baaardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę mazurkową (bez jednego boku) i piec cztery placki w temperaturze 200° C ok. 10 – 12 minut. Zostawić do wystygnięcia (po ostudzeniu placki są twarde).
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając do proszku budyniowego obie mąki. Wystudzić okrywając wierzch folią spożywczą (nie utworzy się kożuch). Masło utrzeć z pudrem. Dodać, ucierając powoli, budyń, a następnie po łyżce zsiadłe mleko (lub kefir).
Przełożyć placki wg schematu: placek – powidła – placek – połowa masy – placek – połowa masy – placek. Przycisnąć. Mięknie ok. 12 godzin. Przed podaniem oprószyć pudrem i pokroić w kwadraty.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
2 thoughts on “Ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka”