Kilka miesięcy temu piekłam ciasteczka maszynkowe – kręcone. Teraz ciasteczka kruche, maszynkowe z przepisu “babci” Ani. Składniki podobne, foremki te same, ale ciasteczka znacznie lepsze.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
- 33,33 dag cukru pudru
- 3 żółtka (wiejskie)
- 1 jajko (wiejskie)
- szczypta soli
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać puder, masło, sól – posiekać na stolnicy “na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść. Uformować kulę.
Ciasto zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor.
Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!