Zimowe danie słono-słodko-pikantne. Słodycz miodu, słoność sosu sojowego i pikantno-korzenna nuta imbiru.
Propozycja sylwestrowo-karnawałowa.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.
Składniki:
- 12 skrzydełek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 4-5 łyżek sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- ew. rodzynki i łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Skrzydełka zalać 4 szklankami wody, zagotować i gotować 10 minut. Wodę odlać, dodać rosół oraz rozpuszczone i podgrzane na patelni: sos sojowy, olej, miód, imbir, olej. Gotować ok 30 minut.
Sos można zagęścić i dodać łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dobrym dodatkiem są rodzynki.
Skrzydełka najlepiej smakują z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.
Znajdź mnie na fb.
Skrzydełka dołączam do akcji “Sylwestrowo-imprezowo”.
Inne mięsa ze słodką nutą: