Zwykły jabłecznik

Dwa półkruche placki z warstwą kwaśnych jabłek. Zwykłe, codzienne, smaczne ciasto do kawy. Ciasto półkruche jest bardziej pulchne niż kruche, zawiera mniej tłuszczu, ale ma proszek do pieczenia i to, dla wielu osób, jest znacznym jego minusem.

Nasz największy fan jabłeczników zajada się nim na ciepło z lodami śmietankowymi i cukrem cynamonowym.

Przepis z “Kuchni polskiej”.

zwykły jabłecznik_ciasto półkruche_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek lub 1-1i 1/2 l musu jabłkowego
  • cynamon lub skórka pomarańczowa
  • ew. puder do posypania ciasta, lody, maliny

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Mieszankę posiekać z masłem i pudrem. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 – 60 minut.  Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część rozwałkować, przełożyć do przygotowanej formy (24×40 cm), nakłuć widelcem i podpiec na jasny kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. Ostudzić.

Jeśli używamy jabłek należy je poszatkować, posłodzić do smaku, oprószyć cynamonem lub dodać skórkę pomarańczową.

Na zimny spód położyć przygotowane jabłka lub mus jabłkowy, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasto, zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem i upiec na jasnobrązowy kolor (ok. 25 minut).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z jabłkami:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.