Pomarańczowe tiramisu

Tiramisu inaczej, lżejsze, orzeźwiające, takie na lato. Zamiast tłustego mascarpone – jogurt grecki, amaretto zastąpione likierem pomarańczowym, kawa – sokiem pomarańczowym.

Przepyszny, rewelacyjny, zaskakujący deser na ciepłe dni.

Przepis na podstawie felietonu Tessy Capponi-Borawskiej.

Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska

Składniki (na cztery porcje):

  • 500 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • ok. 150 g biszkoptów (u mnie okrągłe)
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopty zanurzać w soku pomarańczowym wymieszanym z alkoholem (bardzo krótko, by nie powstała papka). Układać na dno czarek do deserów. Jogurt ubić z cukrem i skórką pomarańczową. Ułożyć na biszkoptach, ponownie położyć warstwą biszkoptów. Schłodzić (2-3 godzin). Przed podaniem przybrać kawałkami pomarańczy.

Znajdź mnie na fb.

Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska

Inne desery na lato:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.