Dlaczego w dobie pełnych półek robię domowe wyroby? – cukier waniliowy, oliwy smakowe, granolę i właśnie masło orzechowe. Po pierwsze cena nijak się ma do wartości produktu (chociażby oliwy), po drugie czytam skład na opakowaniu i włos mi się jeży na głowie. Dlatego wolę własną wersję wydarzeń. A przygotowanie masła orzechowego to chwila.
Przepis z blogu “Vegazone – zielona strefa przepisów”.
Składniki:
- 500 g orzeszków ziemnych
- szczypta soli
Dodatki:
- cukier puder do smaku
- wiórki kokosowe
- kawałki czekolady
- inne dodatki (miód, uprażony sezam, kakao)
Wykonanie:
Orzeszki ziemne wsypać do miski robota kuchennego i miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeśli orzeszki są niesłone – lekko posolić. Doprawić do smaku cukrem pudrem. Moje masło orzechowe zrobiłam w trzech wersjach smakowych – z wiórkami, z kawałkami czekolady i jedynie z cukrem pudrem. Najlepsza – bez niczego.
Uwaga:
*jeśli mamy fistaszki, należy je rozłupać i uprażyć w 170 °C ok. 10-15 minut.
**masło orzechowe nadaje się do tostów, placuszków, naleśników, gofrów. Często jest składnikiem ciasteczek, można nim przełożyć ciasto.
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wyroby: