Lekkie, orzeźwiające ciasto na lato. Nie wymaga pieczenia – co jest zbawienne, gdy za oknem żar, ma ciut mniej kalorii od przeciętnego ciasta. A jak smakuje? Lekka pianka z pomarańczowym akcentem, słonawe ciasteczka z cynamonem i truskawki – to bardzo dobre połączenie.
Spód:
- 30 dag ciasteczek pełnoziarnistych
- 10 dag rozpuszczonego masła
- szczypta cynamonu
Warstwa jogurtowa:
- 625 ml jogurtu naturalnego
- 250 g serka kremowego
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
- 4-5 łyżek cukru (można mniej)
- 8-9 łyżeczek żelatyny
Ponadto:
- 3 galaretki truskawkowe
- ok. 1 kg truskawek
Wykonanie:
Herbatniki zmielić w blenderze na proszek, dodać cynamon i letnie masło. Masą wyłożyć, ubijając i dociskając, formę (wymiary 25×35 cm) i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed przełożeniem masy ciasteczkowej, warto formę wyłożyć papierem do pieczenia. Kładąc papier w następujący sposób – równo, do wielkości dna formy, docinają papier wzdłuż krótszych boków, a przekładając poza boki wzdłuż dłuższych. Wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto.
Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Przygotować truskawki.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (namoczyć w 100 ml zimnej wody i podgrzać nie gotując lub rozpuścić w 100 ml wrzątku). Przestudzić. Jogurt ubić z cukrem, serkiem i skórką. Do masy serowo-jogurtowej dodać żelatynę. Śmietanę ubić, powoli, delikatnie mieszając, dodać do pozostałej masy i całość przełożyć na herbatnik. Schłodzić.
Na masie jogurtowej ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Jogurtowca dołączam do akcji “Czerwone owoce w roli głównej”.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z truskawkami: