Sernik na zimno z malinami i czereśniami

Nie jestem fanem serników na zimno, a zwłaszcza tych z serków homogenizowanych. Ten jednak jest inny delikatny, puszysty, pachnie latem i wakacjami, a przy tym jest prosty do wykonania. Jeden z lepszych serników na zimno jakie jadłam.

Przepis z “Eksplozji smaku” (odrobinę zmieniony).

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

Składniki masy serowej:

  • 500 g zmielonego, dobrego białego sera
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (płaskie)

Składniki spodu:

  • 170 g herbatników czekoladowych (ale nieoblanych czekoladą)
  • 85 g masła

Wierzch:

  • 200 g malin
  • 200 g czereśni
  • galaretka malinowa

Wykonanie:

Przygotować foremkę o średnicy 20 cm – na spód foremki położyć pergamin, boki posmarować masłem. Herbatniki rozkruszyć malakserem na proszek, dodać rozpuszczone masło. Masę wyłożyć do foremki, docisnąć i odstawić do lodówki.

W tym czasie rozpuścić żelatynę w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić, dodać do zmielonego sera delikatnie mieszając. Do masy serowo-śmietanowej wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać (delikatnie). Przełożyć do foremki i schłodzić.

Galaretkę malinową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Schłodzić. Maliny i czereśnie ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Ponownie całość oziębić.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.