Wytrawne, czekoladowe gofry i słodki sos karmelowy. Czy może być lepsze połączenie? Na dodatek przepis na gofry to przepis M. Rouxa (odrobinę zmieniony), a na sos N. Lawson.
Składniki gofrów:
- 240 g mąki
- 3 jajka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 22 g cukru
- 410 ml mleka
- szczypta soli
- wanilia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki połamanej drobno czekolady
- ew. łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki sosu Nigelly Lawson:
- 150 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml miodu
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Ponadto:
- owoce
- bita śmietana lub jogurt
Wykonanie gofrów:
Mąkę, kakao, masło, żółtka, sól, cukier, wanilię i 1/3 mleka połączyć. Dodać resztę mleka, wymieszać i odczekać 10 minut. Ubić białka, dodać do ciasta lekko mieszając. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy 6 – 8 minut.
Wykonanie sosu:
Masło, cukry i miód roztopić i gotować 4 minuty. Dodać śmietanę i sól. Gotować minutę. Dodać esencję waniliową i gotować 2 minuty
Znajdź mnie na fb.
Inne gofry:
1 thoughts on “Czekoladowe gofry z sosem słony karmel”